onsdag 30 november 2011

Onsdag

Idag är jag ledig och då menar jag verkligen l e d i g ! Ska inte läsa ett mail, inte handla en pryl och inte oroa mig alls. Har Johanne och Johan på jobb så jag kan känna lugnet! Jag tänker inte ens träna idag! Bara vara och göra det som faller mig in... Skönt!

tisdag 29 november 2011

Hamburgare med chilibröd

Dessa goda burgare bjöd jag tjejerna på till middag igår... Önskar bara att jag hade haft en kolgrill att tillaga dem på!



BRÖD
4 dl mjölk
1/2 dl olja
1 pkt jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
0,5 l rågmjöl + resten vetemjöl
linfrön
solrosfrön
3 tsk sambal oelek

PENSLING
Ägg
Flingsalt
Chiliflakes
Solrosfrön

Värm mjölken till 37 grader, smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken.
Tillsätt olja, salt och socker. Se till att jästen löser sig ordentligt.
Rör ner mjölet, solrosfrön, linfrön och sambal oelek och arbeta tills degen inte är kladdig. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Baka ut till lagom stora bröd, låt jäsa ytterligare i 30 min under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg, strö över flingsalt, chiliflakes och lite solrosfrön
Gräddas i ca 10 min i 225 grader.

HAMBURGARE
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
2 ägg
1 kg köttfärs
1 hackad gul lök
färsk vitlök
salt & peppar

Låt ströbrödet svällla i mjölken ca 10 min.
Blanda sedan ihop alla ingredienser och forma till lagom stora hamburgare.
Bryn burgarna i smör i stekpanna och låt dem sedan eftersteka i ugnen i 225 grader tills de är färdiga.

Jag serverade mina burgare med guacemole, creme fraiche, ruccola, röd lök och tomat.

MUMS!

Frusen pepparkakscheescake

Gjorde dessert till tjejerna igår på min leidga dag, tyvärr har vi ingen springform så jag gjorde den i en avlång pajform och lyckades inte få nån fin bit att ta kort på...men hur som haver är den väääldigt god! Perfekt dessert som går att förbereda i god tid och slänga i frysen till rätt tillfälle, kanon under stressiga juletider...

CHESSECAKEBOTTEN
75 g smält smör
150 g pepparkakor

Mixa pepparkakor och smält smör och tryck ut i en springform med bakplåtspappersklädd botten.

Grädda botten i 8-10 min i 175 grader, låt svalna.

FYLLNING
250 g Smält vit choklad
75 g grovt hackad mörk choklad
2 askar philadelphia ost
1 dl kesella
0,5 dl strösocker

Blanda philadelphia ost, kesella och strösocker.
Rör ner lite i taget av ostblandningen i den vita chokladen, mixa med mixerstav om det behövs för att få den slät. Tillsätt den mörka chokladen.

Häll blandningen över pepparkaksbottnen och sätt i frysen.

Garnera med lingon vid servering.

Låt stå framme i rumstemperatur ca 1tim före servering.

onsdag 23 november 2011

Dagens gärning





Kassa bilder från min mobil, har lyckats slarva bort laddaren till kameran :( Men detta har jag pysslat med på jobbet idag...

Min "lediga" dag

16:38

Hmm jag är ledig idag men dagen blev inte riktigt som jag tänkt mig! Fick börja med att fixa beställning av vin, akevitt och sprit klockan åtta imorse eftersom vår oeffektiva ägare inte fick tummen ur i måndags, suck. Tänkte att när jag ändå är uppe och vaken gör jag bort att fara på Ikea för jobbets räkning. Så jag knatade iväg mot bussen klockan nio, framme vid hållplatsen visar det sig att första bussen inte går förrän tio! Så det blev en värmande kopp kaffe på en trapp och titta på folk istället för att ligga hemma och snooza :(

Slog personligt rekord på Ikea, jag var klar på 40 min och då hade jag hunnit med toabesök, pizza, kaffe & bulle också! Underbart att få shoppa för någon annans pengar ibland!

Folk tittade på mig och log när jag kom släpandes fram med en
s t o r vandrarsäck full med ljus, en blå Ikea påse med en massa blommor och över axeln bar jag 10 kartonger som ska vikas till arkiveringslådor. Var rätt trött i armar, rygg och ben när jag kom till jobbet!

Planterade alla växter och ställde ljus och allt annat på plats när Christoffer och Putte kom upp ur köket med ett stort leende och frågade vad jag skulle göra när jag var klar.
- Gå hem och sova en stund och sen ska jag på gymmet
- Nej, vi behöver en chaufför, vi har en bil men inget körkort...
Så jag har skjutsat dem runt halva stan och köpt lutefisk, medisterkakor, vossakorv, bacon, pinnekött och en massa ribbe. Bilfärden gick bättre än väntat, bara ett motorstopp och två felkörningar pga av vägarbete :)

Förra veckan upptäckte vi att det bara kostar 29:90 kr/kg att köpa ribbe (fläsk kött) i vanliga matbutiker medan restaurangen betalar minst 80 kr/kg av våra leverantörer. Så vi passade på att stanna på en Kiwi(typ Ica)när vi ändå hade bil och bad om 20 kg. "Max tre pkt per hushålll" fick vi till svar, ja men då tar vi nio för vi är ju tre pers. Men det gick inte. Så vi stannade på nästa Kiwi och gjorde ett nytt försök, men där satt en skylt "max 2 per hushålll" så vi grabbade tag i två paket var och gick till kassan.

- Ni får inte köpa så många
- Jamen vi har ju rätt att köpa två var!
- Nja men vad ska ni göra med dem, vi har problem med restauranger som handlar hos oss och säljer vidare och det har de inte lov till
(Vår telefon ringer)
- Jaså? Men vi ska ha julfest... Men det var konstigt, köper inte restauranger mycket billigare kött hos sina leverantörer? Hur kan ni ha bättre pris?
- Vi tjänar inget på att sälja ribba, det är bara för att locka kunder
- Jaha, det var ju konstigt...(Putte babblar på och låter uppriktigt förvånad medan jag står och packar och biter mig i tungan för att inte skratta)
- Jajja, ha en trevlig fest, ha det bra

Väl ute ur affären exploderar jag ut i skratt och pekar på Christoffer som står framför mig i kockskjorta och öppen jacka :D Var orolig att han skulle ha svarat i telefonen "Restaurang Östkantfolk" men vi var nog avslöjade i alla fall!

Men nu har jag i alla fall landat hemma och ätit tacos rester från måndagsmyset... Ska vila ner maten och peppa mig själv att ta mig i väg på gymmet! Ikväll blir det bio med Elin!

tisdag 22 november 2011

Sällskapsresan



Var på stan igår med Matilda, Christoffer och Barre. Sistnämnda var på jakt efter en ny t-shirt, när vi gick in på Carlings så jag skrek högt i förtjusning när jag fann denna! "Man var ju nykter i morse men nu börjar det ordna upp sig" De har dessutom fått med ett av fyllona med t-shirten "Ikväll får 107 svenskar gonorre"

Det är det norska märket Probat som gör en massa roliga t-shirts med fyndiga texter och bilder, love it!

onsdag 16 november 2011

Jakt

Jag är ledig idag, skönt som attans! Hade tänkt mig ett besök hos frisören men glömde att boka tid :( Så jag får fortsätta vara långhårig en vecka till eller två... Nu har det börjat bli lite kallare här, var nog en minus grad eller två när jag gick hem från jobbet i natt. Så jag ska he mig ut på stan på jakt efter en varm och go jacka :) Så jag hoppas på att göra ett riktigt fynd! Dagarna flyger verkligen förbi, jag hinner inte riktigt med. Snart bara en månad till hemfärd!! Wiiihooo!

söndag 13 november 2011

Go jävla mat

Var ute och åt middag med Simone och Elin igår på restaurangen där Annelie jobbar. Fy vad jag älskar att äta god mat!!

- Tartar av reinsdyr, syltet rosenkål, tyttebærsjy & sesamchips.

- Pannestekt torsk på panchetta,stekt rosenkål, poteter, wasabi & dillsaus.

- Mørk sjokoladefudge, pepperkakeis, passionsfrukt ganache, karamellisert puffet hvete.

torsdag 10 november 2011

Julklappar

Ja det börjar väl vara hög tid att börja klura på lite julklappar. Vet vad jag ska köpa till Johnny :) Brukar vara klurigast med han men såg en grej jag gillade och den första jag kom att tänka på var han... Måste bara höra med systeryster om hon tror att föremålet kommer att nyttjas.

Idag ska vi en sväng på Åhlens och köpa lite juldekoration till jobbet, började med julmenyn igår. Måste säga att jag är inte det minsta sugen på norsk julmat! Lutefisk, pinnekött, rakefisk (typ surströmming), jultallrik med biffar, korv och griskött, rödkål... Fast vi har två rätter som lockar; pepparbiff av häst och hjortroncreme till dessert... Hade ett sällskap igår med norska ungdomar som var så glada när de kom in för att det luktade jul!? Det luktade pinnekött och rakefisk (läs ullkofta och surströming), jag får inte minsta koppling till julen av det! Men det positiva i kråksången är ju att jag inte kommer att vara less på den svenska julmaten när jag kommer hem :)

onsdag 9 november 2011

Jag vill...

10:58
Ge mig ett hus och en massa pengar så jag får gå lös som en tok och fixa och dona! Är en plåga att gå på Ikea när jag inte har något "eget" boende. Finns så mycket fint och bra och ha saker. Blev även galet sugen på att julpynta, hoppas på en Ikea resa för jobbets räkning snart så jag får utlopp för några ideér i af. Och jag vill julbaka, dricka glögg och spela spel med vännerna.

Vi har en gammal byrå med spegel här i hallen med färg som flagnar. Skulle så gärna vilja slipa av den och fixa lite... men den tillhör ju någon annan. Så jag får nog låta bli...

Och jag vill ha en trädgård att sitta ute i, göra en köksträdgård med örter, goda bär, rabarber, plantera blommor, ha en egen kompost, kratta löv, skotta snö, grilla och allt annat som hör till...

Vill hitta en plats igen där jag känner mig hemma, dela det med någon, göra det till vårt... Men det är låååång väg dit!

P A L T !




Palt koket gick hur bra som helst! jag och Mattan kirrade bffen! Och alla sju åt med god aptit, både stockholmare, göteborgare och norskan :) Fyllde hela 10 liters pannan så igår blev det stekt palt till lunch efter träningen, mums. Finns fortfarande nio paltar kvar. Förstår inte riktigt varför jag aldrig prövat kokat palt förut, har överlåtit det till de som kan.

måndag 7 november 2011

Måndag

Jag hinner inte rikitgt med, dagarna bara susar förbi! Snart är jag hemma :)

Hade minst sagt häcken full i fredags, full restaurang uppe plus 15 pers i källaren och ensam i servisen. Tur att jag har snälla killar i köket som bar ut en massa mat, hällde upp öl och blandade Irish coffee...Var inte färdig förrän vid två och när jag stannade upp kände jag hungern gräva så det blev ett kebab stopp på vägen hem. Saknar den "svenska kebaben", här är det bara en massa köttklumpar med pepparkakskryddor *blä*. Men kebaben på spett är helt okej...

Var ledig på lördagen men jag sov bort halva dagen :/ Såg film och slöade... Lagade middag med Elin, spenatlasagne med chevre och en massa annat gott. Såg ett avsnitt av Så mycket bättre, saknar förra säsongens härliga gäng! Vi såg även Jag saknar dig och den var väl ingen höjdare. Gripande handling men skådisarna var jag inte så imponerad av!

Igår gjorde jag en laddning med köttfärsbiffar med örter och rostade rotsaker innan de var dags för jobb... Hade 13 gäster trots att det var söndag :) De senaste veckorna har det varit stendött! Men hann i alla fall göra färdigt vinmenyerna så nu är jag redo för starten av julmaten imorgon. Veckorapporten är skriven, tipsen utdelad, timmarna på de anställda är inskickade...bara inventeringen kvar...

Men idag är jag ledig och om en stund drar jag till Ikea med Matilda. Sen ska vi träna en sväng innan det blir paltkok till hela gänget! Känns lite jobbigt att de bjudit in så många för jag har aldrig kokat palt själv! Så vi får väl se om vi slutar på pizzerian på hörnet :D

torsdag 3 november 2011

Torsdag

Jösses veckorna bara rusar förbi... har varit utan internet och TV här hemma i lägenheten ett tag men nu är det äntligen tillbaka. De har dragit in fiber så tog lite tid att få allt att fungera.

Blev utbjuden på 6-rätters middag med vinmeny igår med kökschefen, galet gott!! Mat är ju verkligen inte att underskatta!

- Kveite

- Oksetartar med ponzu
Fritert wonton
avocadopure

- Lange
Bønnecassolet med kalvetunge
soppbuljong
parmesan

- Lam & lammepølse
Jordskokk, syltet løk
Pommes Anna
Laurbærsky

- Ost

- Pæreterrine
Havtorn- og pære sorbet
Berlinerbolle fylt med peanut toffee


Låter inte så tokigt va!? ;)